Παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΝ, η μορφή του επόμενου προγράμματος “Εξοικονομώ” το οποίο θα τρέξει το προσεχές φθινόπωρο, με μια σειρά από σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με τα προγράμματα που προηγήθηκαν.
Όπως αναμενόταν από σειρά ανακοινώσεων στελεχών του ΥΠΕΝ που προηγήθηκαν και έπειτα από την απαίτηση σύσσωμου του τεχνικού χώρου με τη συμμετοχή δεκάδων θεσμικών φορέων, φορέων της αγοράς κλπ, όσο, καταργήθηκε η σειρά προτεραιότητας ως κριτήριο επιτυχούς υποβολής της αίτησης και εισάγεται ένα σύστημα βαθμολογίας με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ καθιερώνεται λίστα επιλαχόντων. Επιπλέον, όπως είχε καταγράψει έγκαιρα το B2Green, απαιτείται η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία και θα επιδοτείται.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής και το ποσοστό συμμετοχής τους στην τελική βαθμολογία, θα είναι τα ακόλουθα:
- κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, 50%
- υφιστάμενη ενεργειακή κλάση, 5%
- βαθμοημέρες θέρμανσης, 7%
- παλαιότητα κατασκευής, 3%
- ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, 15%
- πλήθος εξαρτώμενων τέκνων, 5%
- μονογονεϊκή οικογένεια, 5%
- μακροχρόνια άνεργος, 5%
- ΑΜΕΑ, 5%.
Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών θα είναι αυξημένος κατά 38% περίπου, ενώ ο μέσος όρος επιδότησης θα φτάνει το 62% ενώ οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου κύκλου, αυτός θα ανέρχεται στα 632 εκ. ευρώ ενώ το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινά από το 40% και θα φτάνει στο 75%, το οποίο θα αφορά στην εισοδηματική κατηγορία των νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα τα 5.000 ευρώ και οικογενειακό τα 10.000 ευρώ.
Αναλυτικά, το ποσοστό επιδότησης καθορίζεται σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:
- Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 75%.
- Για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 70%.
- Για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%
- Για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45%
- Για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%.Εφόσον η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται, η επιδότηση είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.
Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ, έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ και τέλος για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα.
Επιπλέον, σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα, καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.
Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ» σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα συνοψίζονται ως εξής:
- Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων.
- Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.
- Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
- Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
- Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.
- Το πρόγραμμα εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις Περιφέρειες με περισσότερο κρύο τον χειμώνα.
- Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.
- Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
- Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
- Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.
- Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
- Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.
- Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τροπολογία που προστέθηκε στο τελευταίο Σχέδιο Νόμου για το Κτηματολόγιο, το ΤΕΕ θα μπορεί να αναλάβει καθήκοντα υλοποίησης και διαχείρισης του “Εξοικονομώ”, όπως π.χ. τη διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος, τη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων, τον έλεγχο των δικαιολογητικών κλπ.
Πηγή: www.b2green.gr
0 σχόλια